carolink 3 barns morsan!

Köpa en groda?

Jag fundera ju på att fixa iordning mitt terraium och funderar på två olika grodor att ha. Eller egentligen tre korallgroda, klockgroda eller pilgiftgroda. Men dem två  första har fångat mitt intresse lite mer.
 
Klockgrodan-Bombina orientalis
 

Terrarie storlek: 60*40*60
Grodans storlek: 6 Cm. ( Honan blir något större än hanen)
Ålder: Upp till 5 år
tempratur: 25 C
Foder: Insekter
 
Terrariet bör intredas med en vattendel och en land del. För att kunna hålla tempraturen i vattnet kan man köpa en doppvärmare och sedan för att hålla vattnet rent kan man ha en vanlig akvariepump, Eftersom Grodans hud är   ömtålig är det viktigt att ha en hög fuktighet i terrariet. Klockgrodor är fredliga djur så det går att hålla fler tillsammans. Det går att hantera dessa grodor men det man ska tänka på är att dem kan utsöndra ett illasmakande ämne från körtlarna så man ska alltid tvätta händerna efter man har hållt i dem. För att deras skellet ska utvecklas normalt är det viktigt att dem får i sig  vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex). Man ska tänka på att även ljuset är viktigt både för växterna man har i terrariet och djuren. Uv ljus är inte nödvändigt att ha till groddjur. Men värmelampa som håller rätt tempratur till djuren kan ju vara bra att ha.
 
 

Buren beställd

Nu har jag beställd buren jag ska ha till mina små bebisar som kommer om några veckor. Känner mig lite stressad över tiden. Så hoppas dem kommer i tid. Tanken var först att beställa från XL zoo. Men ja dem har fått 1 månad på sig nu och dem har fortfarande inte skickat iväg beställningen ens? Känner mig lite små grinig över det måste jag säga. Eftersom dem inte har skickat iväg den så bestämde jag mig för att beställa en bur på nätet. på Teddytassen.se
 
Så nu hoppas jag den hinner komma inom 2 och en halv vecka..
 

Att fotas med djur utomlands

Jag har suttit och kollat runt om hur det är med att fotograferas med djur utomlands. Jag hörde i ett program för länge sen att det är olagligt att fotas med viltfångade utrotningshotade djur. Men nu när jag letar vidare hittar jag inget som kan styrka det jag hört. Däremot kan jag läsa att man inte ska betala för att fotas med dessa djur. Jag tolkar det som att man får, men att man helst inte ska göra det. Att fotas med utrotnings hotade djur gör att handeln med djur ökar och dem djur som är hotade minskar i det vilda då dem blir mer aktraktiva att ha som underhållning på gatorna i vissa länder. Många djur som man fotas med har fått sin familj dödad och blir drogade så just du kan få fotas med dem. Jag har sett bilder där vissa jag känner fotats med tigrar som har en stor kedja runt halsen, dessa tigrar är nerdrogade. Jag tycker det är hemskt, skulle aldrig betala för detta. 
 
När jag var i Bulgarien förra året såg jag folk på gatorna som lät turisterna fotas med en apa eller reptiler.  Apan var ett stort nej för mig eftersom jag inte har någon koll på apraser och hur pass hotade dem är. Vet ej om det försigår just handel med hotade arter i Bulgarien. Men jag är på den säkra sidan. Däremot träffade jag på några som hade en Boa och en Kajman. Älskar ju reptiler så blev väldigt frestad av just Kajmanen. Så tog faktiskt en bild med dem.
 
 

Mona-Lisa

Ska väl berätta lite om dem djur vi har. Igår var det Dodgie idag är det Mona-Lisa. Vi köpte Mona-Lisa någon gång i januari kommer inte exakt. Vi har papper på henne så kan kolla. M-L är då en grekisk landsköldpadda så vi har cites intyg på henne. Eftersom hon är en hotat art är det ett måste att ha till dessa djur. Vi köpte henne i Uppsala  i en butik som är intriktade inom reptiler. Riktigt bra och kunniga! Därifrån kommer mina framtida reptiler köpas där ifrån. Hon är ungefär 1,5 år, jag vet jag är slö som inte orkar leta fram papprerna. Så hon är inte så stor än så länge. M-L är väldigt nyfiken av sig och inte alls rädd om man rör henne. Hon är en tuff liten tjej.
 

Djur från blocket?

Jag brukar sitta och kolla på djur på blocket speciellt skäggagamer bara för skojs skul. Ibland förstår jag inte hur dem tänker dem som säljer djuren eller hur dem har haft djuren innan. Har sett dem som säljer två skäggagamer i ett akvarium på 100*45*45. För det första stämmer inte måtten i huvudtaget. Som jag nämnde i inlägget innan ska EN skäggagam ha 160*70*70. Hur ska då två skäggagamer kunna bo på 100?
 
För det andra tycker jag att man inte ska ha en skäggagam eller någon annan reptil i ett akvarium!! om det inte är ett vatten levande djur som vattensköldpadda. Det blir ingen ventalation i ett akvarium som det bli i ett terrarium. Så ska ni köpa djur på blocket eller begagnat. Läs på hur stort dem ska ha innan och köper. Annars kommer ni få köpa nytt terrarium/bur. Dodgie började knacka på glaset så jag blev galen. Så köpte större till honom och han blev mycket bättre efter det.
 
 
 
 
 

Lite om Dodgie

Dodgie är en skäggagam som jag köpte 29/9- 2008 så om 3 dagar har jag haft honom i 4 år. Jag köpte honom från blocket eftersom det var det billigaste alternativet. Om jag minns rätt så köpte jag honom + ett terrarium för 2000. Han var runt 3 år när jag köpte honom så idag är han 7 år. Terrariet var 120*60*60 vilket inte är tillräckligt stort. Enligt jordburksverket ska en skäggagam ha  160*70*70.  Så för 2 år sen köpte jag ett nytt terrarium som är 180*70*60. Det kostade 3000 men det är värt att köpa ett stort och "lagligt" terrarium. 
Han är vädligt personlig av sig och jag har fått för mig att han kan visa vilka människor som är bra och dåliga. Tänker inte hänga ut några här. Men han har blivit helt svart i skägget mot vissa människor som senare har visat sig vara riktiga idioter. Han är väldigt snäll och lugn men har sina dåliga dagar och får han inte springa ditt han vill när han är ute och springer kan han bli lite små sur.  Men han är verkligen min ögonsten..
 
 

En dag i stallet

Då har man kommit hem ifrån en dag i stallet med Camilla. Ska  börja rida nu en gång i veckan med Camilla. Så har privat lektioner med henne. Idag fick jag rida två hästar. Så blev ganska mycket ridning. Sedan hjälpte jag henne med lite små saker i stallet. Fixa hö,ryktade hästar och så vidare.
 
Camilla och sin häst
Jag  på en av ridskole hästarna
 

Iväg och rida

Idag ska jag  iväg och rida. Och nu när jag tänker efter har jag lite bråttom! ska möta upp Camilla kl 1. Så måste dra iväg om 30 min. Idag får Johan den stora äran att fixa hoss djuren. Sen när jag kommer hem så pysslar jag om dem lite extra.
 

Terrariet ska fyllas!

Har ju ett littet terraium hemma och funderar på vad man ska ha i det. Första tanken var att bara göra ett terrarium fint utan att ha något djur där i. Men det skulle ju vara fint och ha lite liv i terrariet också. Kanske ha en eller två eldbukssalamandrar. Förrut hade jag min spindel där i, men efter en liten olyckshändelse så dog hon. Har haft två spindlar och känner inte för att skaffa en tredje. Så ett fint terrarium med något litet räcker.
 

Morgon rutiner

Dagen börjar med att man tänder och ger fiskarna mat. Sen är det reptilerna tur, tar bort skit, ger dem mat och nytt vatten. Både Mona-Lisa och Dodgie kommer fram när maten serveras. Amelia får komma ut en stund och flyga och  göra bus. Hon verkar ha blivit trotsig hon vill göra allt hon inte får göra. Så jus nu sitter hon på buren och låter lite missnöjd över att vi lagt en filt över lampan där hon brukar sitta och bita på. Är rädd att hon ska bita söder sladden så där får hon absolut inte bita. Men hon har fått nytt vatten och frukt i buren så hon lär väl hoppa in själv snart och äta av sina godsaker.
 
 

Väntar och längtar

Snart kommer det två till familjemedlemar. En som är Johans och en helt ny som kommer vara min. Nu väntar jag på att dem ska ringa från en zoo butik om buren jag vill ha. Känns som en evighet sen jag sa till om den. Hoppas bara den kommer in i tid. Annars kommer jag få panik.  Måste ha den innan den 16/10, någon gång efter det datumet kommer min lilla bebis hem till hos. Hur som helst kan jag redan nu presentera en av dem.
 
Rille heter denna lilla filur och kommer till hos om några veckor. Just nu bor han kvar hos Johans föräldrar.  Har inte riktigt haft tid att flytta honom helt enkelt :)

25/8 sista dagen ute.

Nu börjar hösten komma och det börjar bli kallt ute. Nu kan inte reptilerna vara ute längre. Nästa år blir det att bygga en liten hage till Mona-lisa så hon kan få vara ute mer. Dodgie är så grymt rädd när han är ute så vet inte om jag vågar lämna honom ensam ute. Men Mona-lisa utforskar gärna världen. Så till mål nästa sommar. 1. en liten hage så M-L kan vara ute mer. 2. Kanske skaffa flexarium så dodgie kan vara ute också. Känns säkrare med sånt.
 
För er som inte vet. Flexarium är ett "terrarium" gjort av nät.
 
 
 

Gjort rent akvarium och slängt reptilerna i badet

Nu har fiskarna fått det fint, Det jobbigaste med att städa just akvariet måste va att det blir så blöt överallt.  Men det får man ju räkna med. I fredags köpte vi nya fiskar panda pansarmalarna. Dem är så söta, dem håller ihop i en liten grupp.  Fiskar söta? ja faktiskt! Sedan har jag ju mina vackra guramis, dessa fiskar måste vara mina favoriter. Vill ha ett par dvärggurami royal red. Super fina fiskar!
 
 
Nu har jag slängt Mona-lisa och Dodgie i badet. Så dem blir rena och fina. Haha ne inte riktigt men att bada dem emellan åt gör dem båda gott. Dels får dem i sig vatten om dem dricker dåligt och sen för Dodgies ömsning. Han har precis ömsat klart. Men det skadar honom inte att bada lite. 

Mitt liv med djur

Nu sätter vi igång och bloggar. Jag och kanske även min pojkvän (johan) kan slänga in ett inlägg ibland. Hoppas jag i alla fall. I denna blogg tänker jag skriva om djuren som bor med hos och kanske annat kul. Tänkte presentera oss..
 
 
Här har ni mig!
Amelia. Johans fågel.
 
Dodgie min underbara bebis.
Mona-Lisa min och Johans första djur som vi skaffa tillsammans.
 
Fiskarna. 
Två mosaikguramis
Två guld guramis
10 kardinaltetra
5 Pandapansarmal
Upp