carolink 3 barns morsan!

Smoke on the water

Många barn går och nynnar eller sjunger på barn låtar. Igår blev jag nästan lite chockad när Matteus Stod nedaför våran säng och nynnade på början av smoke on the water. Haha! Nu vill han lyssna på den låten hela tiden. En ny favorit låt här hemma.
 
 
 

Lekt med fingerfärg

 En sak som är så jäkla kul med att ha barn är att man själv får bli ett barn. Leka och kladda. För det gjorde jag och Matteus idag. Vi köpte ritpapper på rulle och sedan finderfärg. Rullade ut papper på golvet och satt där och målade. Matteus tyckte det var lite äckligt i början och blev ville inte alls. Men efter ett tag så satte han fart och kladdade för fullt. Både på papperet och sig själv. Så jäkla kul!! Dessutom kul att hitta på nya saker att göra med Matteus så han får lite egen stund och tid med var och en av oss.
 
 

Äntligen en bild på mig också

Blir nästan aldrig några bilder på mig och pojkarna. Tror jag fick första bilden idag på mig och dem. Har knappt några på mig och Matteus heller. Bara sådana som man själv tagit. Lite små tråkigt.
 
Hur går det här hemma nu då? Jo det går väl både bra och dåligt. Vi har bestämt att Matteus inte ska gå på förskolan så har sagt upp platsen. Detta är väl egentligen av två anledningar.
 
Första är att det kommer kosta, vi viste det ju från början. Men bättre att spara dem till något roligare. Kanske att ungarna får lite mer på sitt sparande då.
 
För det andra så måste man ta med sig egen vagn som dem ska sova i. Inget fel egentligen om det inte vore så att man måste lämna vagnen varje dag och ta hem den varje dag. Problemet blir vart jag ska göra av Zandor när man ska gå hem eller går och hämtar. Bärsele är ju ide. Men tror inte det är så där jätte kul alla dagar, sen om man kanske vill göra något direkt efter man lämnat då måste man ändå hem och hämta vagn och sedan hem igen för att lämna den vagnen innan man hämtar Matteus. Jag går ju ändå hemma 1 år till nu och då kan Matteus vara hemma med mig.
 
Så sparar vi både tid och pengar tror jag.
 
Sedan har jag gett upp amningen lite, ska försöka amma lite på dagarna och helt på nätterna. Men vi har köpt ersättning. Har försökt pumpa men det är super tort i dessa bröst. Väntade 2-3 timmar igår innan jag pumpa och det kom ut ungefär 30 ml! Pojken kan lätt ät en flaska med 60 ml ersättning och ändå vija amma efter. Men tror han är en bröst pojke. För han verkar ta bröstet för tryghet och närhet mer. Så kommer fortsätta även om det inte ger så mycket mat.
 
 

Bröstpump

Har äntligen köpt en bröstpump och med denna känns det verkligen om amningen kommer komma igång med. Kör lite för att stimulera då Zandor sover. Fick ut så mycket så han blev nöjd med flaskan! Det rinner på bra ibland, sedan går det lite segare. Men känns som sagt bra.
 
Köpte medela som finns att köpa på apoteket för 599 kr. Tror den går att hitta lite billigare på nätet. Hur som helst är jag redan nu super nöjd med denna! Det är en handpump men har hört att den ska finnas som elektrisk också. Även den har jag hört bra om. Men jag börjar med denna sen får man se om man kanske ger sig på en elektrisk, den är som sagt lite dyrare. Men samtidigt ska den vara väldigt bekväm.
 
 

Återhämtning

Idag ska agrafferna bort! Har inte kollat hur såret ser ut än utan har låtit tejpen dem satte ditt sitta kvar, vilket dem sa att den skulle göra om den inte lossnat av sig själv någon stans då skulle den bort. Känns lite läskigt med att ta bort och se hur det faktiskt ser ut. Men det känns bra i alla fall. Men att få tiden till att ta bort dem har varit för jävligt! Läkaren på akademiska sa att man skulle höra av sig till sin vårdcentral vilket jag gjorde, men dem sa att det var mvc uppgift att ta bort dem för att kunna bedömma hur såret läkt? Är dem så jäkla kassa att dem inte ens kan bedömma ett sår?
 
Ringer till mvc som säger att det är vårdcentralen som ska göra det och att deras  anledning till att inte ta bort dem låter konstig då dem kan göra en sådan bedömning. Så får ringa tillbaka för att boka en tid till vårdcentralen igen. Dem har ju såklart telefon tid så detta tog hela förmiddagen att fixa!
 
Hur som helst så har jag nu gått ner till min startvikt jag hade innan jag blev gravid så alla gravid kg med Zandor är nu borta! Bara att börja kämpa med kg som jag fick med Matteus. Känns hur bra som helst! Fattar inte att jag känner mig läkt mycket fortare än vad jag gjorde med Matteus också. En del som gjort snitt säger att dem legat i sängen och haft jätte ont i flera veckor, men jag känner mig nästan helt återställd efter en vecka. Med Matteus mådde jag pyton i 2 månader. Kunde knappt gå eller sitta på dessa månader. 
 
Sedan har jag varit tvungen att ta fragmin sprutor och sista sprutan togs igår! Hatar verkligen sprutor i magen. Så Johan har fått tagit hand om dessa i dem 6 dagar jag varit tvungen att ta dem. Nu är det bara alvedon och ipren jag ska äta i några dagar till. Sen är det slut på medicin! Eller ja levaxin måste jag fortsätta med och vänta på dosförändring tills nya prover är tagna. Men ändå. 
 
 
 
 

Att amma

Idag var det läkarbesök för Zandor. Han har gått ner sina 10% och på läkaren låter det som en katastrof! Bvc sköterskan reagera också på hans viktnedgång och hon är ändå samma som jag  har till Matteus.
 
Med Matteus var det ju så att han gick ner sina 10 % ganska fort och gick ner mer än så. Sedan påpeka jag även att jag inte trodde han fick i sig tillräckligt att mjölken inte räckte till. Men det vinkades bara bort med att jag skulle sluta stressa och att det skulle rinna till när som helst. Det gick en hel månad med att Matteus låg under sin födelsevikt. Då bestämde jag själv att börja med ersättning och frågade dem om vilken man skulle välja. Men fick bara som svar att dem inte får rekomendera någon.
 
Idag med Zandor lät det helt annorlunda hos läkaren. Han ska äta 5-10 ml ersättning efter varje ammning, han ska på extra vikt kontroll och läkaren  föreslog även en ersättning jag skulle köpa. Jag blev nästan lite chockad då jag tycker att amningen faktiskt går ganska bra. Så tänkte inte ens nämna den denna gång. Men det gjorde som sagt läkaren så bra själv. Så nu har jag kört lite ersättning efter varje ammning och känns som det kommer sluta med ersättning denna gång också. Är ju inte emot ersättning  och tycker inte direkt det är jobbigt om ammningen inte skulle funka. Men ersättning är så fruktansvärt dyrt! Dessutom är ju amning det bästa för honom.  Så får se hur detta slutar helt enkelt..
 
 

Underbara barn

Det är verkligen en förändring med två barn. Dem flesa har sagt att det är störst omställning med att skaffa ett barn, men kan faktiskt inte hålla med. Att skaffa andra är större. Hinner knappt sitta vid datorn nu med två små. Ska inte den ena ammas så ska den andra leka och få lite uppmärksamhet. Ska inte barnen aktiveras så ska mat lagas eller djuren fixas. Ja det finns något att göra hela dagarna nu.
 
Får så dåligt samvete bara att Matteus får mindre uppmärksamhet. Han har börjat bli lite små klängig och vill ha uppmärksamhet nästan hela tiden. Spelar ingen roll av vem av oss. Men så fort Zandor sover försöker jag hitta på saker med honom. Som idag satt vi ute och blåste soppbubblor sedan plockade jag fram lite pennor så han kunde sitta och rita. Måste komma på kreativa lekar till honom som han kan pyssla med lite själv. Han älskar verkligen sin bror det syns, men han vill nog ha mamma och pappa lite mer för sig själv. Det är en jobbig kännsla faktiskt att han kanske känner så. Men det blir nog bättre med tiden. Jag försöker så gott jag kan i alla fall.
 
Bara amningen kommer igång ordentligt så kommer det också bli lättare..
 
 
 
 
Mina pojkar <3

Kroppen

Känns som det är för tidigt att ens börja tänka på kroppen och vikten. Än så länga läker så såret och allt. Men måste ändå skriva ett litet inlägg om den. 5 dagar sen snitt och magen har krympt ganska mycket ändå och är snart nere på min startvikt som jag hade innan graviditeten. Nere på 72 redan så tror alla kg kommer försvinna i alla fall. Vilket är väldigt positivt. Magen känns lite degigare eller vad man ska säga denna gång än med Matteus, ser och känner mig nästan gravid fortfarande när man ser på magen. Men som sagt har bara gått 5 dagar. Funderar på om det har med att det är andra graviditeten eller om det har med att man gjort snitt? Någon som vet? 
 
Jag mår väldigt bra hur som helst, såret gör lite ont men inte sådär jätte farligt. Har varit ute på två promenader. Inte så långa men i alla fall 15-20. Med vila då förstås. Känner mig bättre och bättre för varje dag och snart är det dags att ta bort "stygnen". Har klaffar, glaffar? ja något sånt hette det. Nej nu ska jag ta hand om mina pojkar. Snart kommer bvc hit för en liten kontroll.

Förlossnings bilder

Tänkte visa lite bilder från förlossningen.. Tar inga operations bilder tror jag ;)
 
Var fastande hela tiden fram till operation. Så Johan reta mig med mat.
Dags för snitt! vilken snygging va?
 
 
 

Såriga bröst och sömnlösa nätter

Ja Zandor är ju verkligen inte som Matteus var i början. Mitt ena bröst är helt sårigt och det kommer blod så fort jag ammar med det. Så just nu försöker jag få ur mjölk där för hand, vilket faktiskt går rätt så bra. Så har man när han inte blir mätt på det andra.
 
Så andra natten hemma var det kaos med massor av skrik och bara några få timmars sömn. Tänkte bara nej nu är det kolik. Men han verkade bara jätte hungrig. Så denna natt hade jag lite mjölk redo, inte så mycket egentligen men det räckte för att han skulle sova 3 timmar i sträck vakna ammas och sedan sova 3 timmar till. Underbart! Så denna natt har jag sovit som en stock.  Så nu blir det att försöka göra såhär varje natt. Det jobbiga är att det är svårt att få ut mycket. Men men så länge det lilla jag får ut räcker för att han blir nöjd så är ju det bra. Får se om man köper hem lite ersättning så man kan ha om han blir för ledsen.
 
 

En underbar förlossning

Oj vilken förändring det är att få andra barnet. Tycker det känns mer än med första.  Man förvänta sig nästan att det skulle vara nästan likadant som med första. Men inte då. Första heldagen hemma idag och det har gått väldigt bra ändå. Matteus verkade lite små blyg ibörjan men efter några timmar skulle han vara med och kolla på sin bror och klappa på honom.
 
Ja vad hände nu då? Värkarna satte fart i tisdags kväll samma dag som vi varit på inskrivning. Kanske blev jag lugn efter all info och kände att nu är allt lugnt han kommer med snitt. Så senare på kvällen blev värkarna starkare så jag började spy varje gång dem kom. Så vi åkte in eftersom det kan gå så mycket fortare med andra. Möta syster för att hon skulle ta Matteus först och sen direkt till akademiska. Dem började kolla mina värkar och jag hade tätta värkar men rätt så svaga ändå. Sen fick vi prata med en läkare som sa att vi kunde köra snitt på en gång men att hon rekomenderade att vänta till morgonen då dem hade jour och då skulle det bli ett mer akut snitt. Så jag fick en tablett som drog ner värkarna så jag kunde sova. När jag vakna kom det in en barnmorska och en student. I min journal stod min förlossnings plan och där stod det inga studenter och att dem endast skulle göra en gynundersökning om jag fortfarande ville ha snitt när det kommit igång av sig själv. Så börjar hon säga " Nu ska jag göra en undersökning och är det okej om vi båda känner?"
 
Jag blev ganska irreterad eftersom vi pratat med läkare innan om att dem inte verkade läst mitt förlossnings brev med Matteus innan dem kom in i rummet. Så jag förklarade för barnmorskan att det står i min journal att jag bara ska behöva gå igenom en undersökning för att jag vill ha snitt. Så säger hon att hon inte har läst min journal!
 
Hur som helst så var jag väl öppen 1 cm? Hon sa bara " jag fick bara in ett finger" Usch jag som älskar gynundersökningar, måste hon uttrycka det så då? Sen skulle hon gå och kolla vad som skulle ske. Tiden gick och hon kom in och berätta att läkarna skulle komma runt 8-9 och då skulle dem göra ett beslut om mitt snitt. Sammtidigt bytte dem ut natt personalen så fick en underbar barnmorska! Det första hon säger när hon kommer in är " Ja jag har ju läst igenom journalen för att veta lite mer om dig.." Sedan berätta hon lite vad hon läst för att veta att det stämde. Helt underbar människa! Läkarna kom och berätta att dem skulle lägga snitt när det fanns tid och att akuta fall kom förre såklart. Men skulle vattnet gå eller värkarna bli tättare skulle jag gå förre. Underbar känsla! Så var det bara att vänta....
 
Kl 2 kommer barnmorskan in och berättar att det var dags för mig att åka upp för snitt! På med operations kläder och upp till operations salen.. Där möter jag narkosläkaren som jag träffat på inskrivningen dagen innan. också han underbar läkare. Så fixar dem iordning och ska sätta bedövning vilket gick sådär. Dem hade svårt att komma mellan kottorna så fick några stick i ryggen innan den satt. Sedan blev benen helt varma och jag fick lägga mig ner.Sån sjuk kännsla. Sedan testa dem min känsel och jag pratade med Johan hela tiden och narkosläkaren stod vid huvudet hela tiden. Så sa dem helt plötsligt " Du vet att dem börjat operera nu".  
 
Det knuffades hit och ditt. Kände ju när dem tog på en liksom men inte smärta, går inte att beskriva. Men det gick jätte fort och helt plötsligt hörde man ett skrik och Zandor var ute! Jag fick se honom en stund innan dem gick för att mäta och väga honom.Alltså det var verkligen en sån där wow fan va coolt upplevelse och jag är så grymt glad att jag fick känna den kännsla. Sedan fick jag honom till mig medans dem sydde ihop och när det var klart gick Johan och Zandor till bb och jag fick åka till uppvak där jag spydde och mådde inte alls bra.
 
När benen var tillbaka så jag kunde röra dem fick jag åka till bb jag med. Mådde ganska dåligt ett bra tag. Som tur var släppte det och bara efter någon timme kunde jag ställa mig upp för att byta binda då da. Sedan var det bara att försöka börja dricka  och äta. Vilket också gick bra, blev lite illamående när jag ställde mig upp en andra gång för att byta. Sen låg jag där hela kvällen och tränade benen lite, vilket jag läst kan vara bra att göra så man inte får blodproppar och man blir återställd fortare. 
 
Natten var lugn. Hade svårt att sova. Tror det var mer för att man ville mysa så mycket med  Zandor. Somnade lite då och då. Zandor vaknade nästan varje halvtime så försökte amma då och tränade benen lite. Vilket gav resultat för dagen efter var jag uppe på benen väldigt fort. Jag gick runt lite på rummet och kunde resa mig upp helt själv. Några timmar senare åkte katetern och jag kunde kissa själv. Det blev otroligt lång tråkigt och Johan skulle hem på kvällen för att hämta Matteus. Då kände jag, nä jag vill också hem. Så frågade om jag inte kunde få åka hem på kvällen eftersom Johan ändå skulle åka hem för att hämta sonen. Dem tyckte det var lite väl tidigt. Men eftersom jag återhämtat mig så bra och kunde kissa, tarmarna var igång med gaser och  jag var pigg så fick jag åka. Så jäkla skönt att komma hem kan jag säga! Ja vad ska man säga om denna förlossning egentligen? Jo det har verkligen varit en dröm förlossning och redan efter 1 timme på bb sa jag till Johan att jag kan tänka mig en till....
 
 
 

nu är han här ??

Tänkte skriva lite kort bara att den 19/8 kom våran son äntligen!  Snittet skulle varit igår men pojken ville vist ut lite tidigare så fick värkar.  Allt har gått bra och vi fick redan komma hem igår. Jag får berätta mer
sen för är jätte trött då denna bebis inte alls 
Är som matteus var när han föddes. Men här är han i alla fall vår zandor 


In i det sista

Som sagt så gör jag verkligen mycket fast jag är högravid. Idag var vi en sväng på stranden med Matteus bästis och det var varmt i vattnet! Varmare än sist vi var och bada. Var vid ett helt nytt bad, vi har faktiskt inte hunnit utforska alla ställen här vi bor än. Men det var en mysig strand även om den var stor och massor med folk. Såklart blev det lite kort också som ni ska få se några av ;)