carolink 3 barns morsan!

Kategori: Barn

Matteus nya åk!

Kolla in Matteus nya åk! Han fick den i födelsedagspresent från min mamma.

Så igår fick han provköra den och han var faktiskt riktigt duktig. Tyvärr har det ju snöat i natt så går inte att köra idag riktigt. Det är ju inte bara Matteus bil utan Zandor fick den också. Bra att det är två sits så båda kan åka, Matteus kör! Men den var väldigt trång tycker jag. Får knappt plats två där. Dem måste verkligen sitta trångt. Men men kul grej i alla fall! Vem har inte velat ha en sådan när man själv var liten.

 

Att få in träningen samtidigt underhålla barn.

Snart börjar det bli dags att sätta in lite träningen i vardagen igen. Promenader är en självklarhet varje dag, speciellt när man har hund. Men man vill liksom få in lite mer än så för att få bort gravidkilona.  Så idag kom jag ju bara på en sån bra grej. Inte super mycket träning, men det ger i alla fall något. Ja det gav ganska mycket för röven måste jag säga haha.

 

Det kändes i röv och i lår med detta. Nu till själva träningen.

När man har barn är det svårt att få tid till att träna och många barn älskar ju tv-spel. Så jag startade vårt nintendo Wii och startade wii fit plus.

På den finns att man kan cykla och mina kära mammaläsare just denna aktivitet på spelet är så att man ska stå på plattan och "trampa" och styra med kontrollen.  Jag gav Matteus kontrollen och jag stod på plattan och blev motorn till cykeln. Han blev supernöjd när han fick styra runt och jag fick stå där som den otränade mamman jag är och stampa på! Det som är ännu mer perfekt för just mig är att min röv har lagt på sig nästan allt fläsk som hamnat på kroppen. Så detta är ju något jag kommer försöka med några gånger i veckan i alla fall.

 

Så se man kan få ihop träning fast man är 3 barns morsa ;) 

Kanske ska tillägga att dem två minsta sov och vagnen har jag nära för att kunna söva om Ozzy om han skulle vakna till.

Plus egen tid med det äldre barnet. Kan det bli bättre?

 

Kalas och magsjuka!

Igår hade vi kalas för Matteus med Johans släkt. Blev lite stressigt att bli klar med allt. Så när gästerna kom stod jag och fixade med tårtorna, kaffet och plockade fram koppar. Vi gjorde ingenting dagen innan som vi tänkt. Så blev bakning och städning. Dessutom fick barnen bada, Ozzy skulle ha mat, hunden skulle ut. Wow fanns verkligen något att göra hela tiden. Jag byte om lite fort till något finare än mjukis byxor och amnings bh haha. Men smink och att fixa håret var bara att glömma. Otroligt glammigt mamma liv va? Nä igår fick jag känna på mamma livet på allvar. Det går om man vill men man får offra lite av sig själv. Och det är så värt det! :)

 

Senare under dagen när gästerna var här började Zandor må dåligt och blev otroligt mammig. Några minuter senare var både han och jag helt nerspydda!  Nä han mådde verkligen inte bra. Vet inte om det är magsjuka eller något han ätit. Blev lite spyor inatt också. Just nu är han lite hängig och ska få gå och sova.

 

Den 9 februari 2014 kl 16:00 började det!

Det känns så sjukt ändå att tänka tillbaka på Matteus födelse. Igår kl 16:00 för 3 år sen fick jag dem första värkarna, värkar man gått och funderat på i så många månader på hur dem skulle känna och rädslan för att kanske missa dem så allt skulle gå så fort?

 

Men inte då dem kändes väl och man kunde absolut inte missa dem. Så igår alltså startade dem och han föddes den 11 februari. Yeap alltså för 3 år sen låg jag just nu i världens värkar och mådde rent ut sagt pyton!  När jag kollar tillbaka på tiden så tänker jag bara shit vilken tid det tog och så otroligt länge jag låg och hade ont. Matteus föddes kl 5 på morgonen den 11 så tänk att jag ändå hade många timmar kvar. Det var jag som sa till personalen att ge mig snitt eller göra något för jag var helt slut. Jag kunde inte äta eller dricka för jag spydde upp allt jag stoppade i mig.

 

När jag sa till dem att göra något det var då dem tog till med sugklocka. Helt sjukt när jag tänker efter idag. Har hört folk som legat i kanske 20 timmar och då fått snitt för det tagit så lång tid. Jag låg i ungefär 35 timmar! Inte inne på förlossningen bara då eftersom jag försökte vara hemma så länge som möjligt och blev hemskickad första gången vi åkte in. Men hade dessa fruktansvärda värkarna och verken sov eller åt på dessa 35 timmar!

 

Men imorgon är det hans födelsedag! Har en helt underbar, en aning envis och kanske lite för trotsig 3 åring imorgn! som jag älskar så otroligt mycket! :D 

 

Snittet efter 3 veckor!

Såhär ser alltså mitt snitt ut nu efter 3 veckor! Har fortfarande lite ont emellan åt, det bränner liksom till. Men har läst att det kan vara för att nerver och så inte riktigt hittat tillbaka till varandra än. Det ser väl okej ut, men för 2 dagar sig kom det lite vätska ur såret. Vågar inte riktigt gå utan tejp än. Så nu sitter det en tejpremsa över hela såret, ska kolla det igen om några dagar tänkte jag.

                                           

En sväng till Vallby

Ja idag har vi då varit en sväng till Vallby friluftsmuseum. Dem har ju lite djur där som barnen kan kolla på. På sommaren är det jätte fint där och dem har lite gamla hus öppna för att visa hur man levde förr i tiden. Även ett fik och lite annat som är öppet just på sommaren. Idag snöade det och var kallt när vi var där. Men mysigt ändå och komma iväg för att göra något. Speciellt för barnen som mest varit hemma dem 3 senaste veckorna. Eller ja vi har ju besökt Johans föräldrar och min syster också. Men ändå.

 

Ozzy fick sitta i bärsele, vilket gick super bra. Vi får ju inte plats med en större vagn i bilen så har en liten yoyo till Zandor. Den vagnen kan man även ha liggdel till så Ozzy kan ligga i den. Super smidig vagn faktiskt.

 

Bra nätter och mysiga mornar!

Man vågar ju knappt säga hur bra det går med Ozzy. Så fort man gör det vänder det och det blir lite av ett kaos. Men nu har han sovit jätte bra i två nätter. Han vaknade halv 1 och 4. Inte alls farligt, precis som det ska va tycker jag.  Så skönt när man får sova! Imorse gick vi upp vid 7, vilket också är en ganska skön tid att gå upp vid. Zandor vaknade vid 4 och ville väl egentligen gå upp. Men fick honom att somna om bredvid mig sen. Vi kan ju liksom inte ha våra mysstunder som han vill på mornarna längre. Då han lägger sig så nära han kan och så måste jag ha en hand om honom. Men imorse så sov Ozzy så bra så jag kunde hålla om honom. Sen efter 1 timme ville även Ozzy ligga nära så hade ett barn på varje sida om mig i mina armar haha. Så underbart mysigt!

 

                                         

Mer salt till spädbarn?

Hur många av er som har nyfödda har hört detta om att salt är dåligt för barn under 1 år? Ja jag blev väldigt ofta påmind om att inte salta barnens mat när dem var under 1 år, eftersom det inte var bra för deras njurar. Men nu kanske det är tvärtom?

 

Enligt Agnes Wold så kanske salt till och med är viktigt för nyfödda. Man ger tydligen koksalt till för tidigt födda eftersom deras njurar inte kan ta upp salt.  Ni får läsa artikeln själva tycker jag  :)

 

http://www.expressen.se/halsoliv/professorn-agnes-wold-spadbarn-tal-visst-salt/

 

Det läskigaste som finns är när barnens leksaker får eget liv.

En sak jag verkligen tycker är kusligt är när barnleksaker som går på batteri börjar spela eller låta utan anledning. Vi har otroligt mycket sånt i barnens rum och ibland kan man höra något som börjar spela där inne. Inatt började en av Matteus helikoptrar att låta och blinka. Den blinkar blått ljus och har 3 olika läten. låter som en helikopter, som ett polisfordon och ambulans. Så detta fick jag ligga och lyssna på halva natten!!

 

Vi har ingen dörr till barnens rum eftersom vi satt upp barngrind. Så jag såg dessutom hur det blinkade där inne. Första gången var kl 12 inatt! Jag höll nästan på att skita på mig då! La mig ner och somnade om ganska fort ändå. Kl 2 började det igen och höll på i 1 timme! Det roliga är också att den inte funkat på hela dagen igår. usch! Det är verkligen skrämmande med sådana saker.

 

 

 

Själv med 3 barn och en valp.

Idag blev det så att Johan åkte själv och handlade. Medans jag tog alla 3 barnen och Pajas. Vi gick ut precis när Johan åkte och försökte vara ute så länge som möjligt. Matteus cyklade, Zandor sparkade boll och jag tränade Pajas lite. Men ja det blev ju träning av pajas, säga till Matteus och Zandor emellan åt för att dem bråkade med varandra eller gjorde saker dem inte fick.  Att ha en valp som inte kan gå i koppel var nog den största utmaningen. Inte att man är ny snittad och ska ta hand om alla haha.

 

Nä måste säga att det gick väldigt bra ändå. Jobbigt att få på vantar och hjälpa barnen när man har en galen hund som springer runt benen, biter i kopplet och ja bara är överallt. Bra träning att gå bredvid vagnen för Pajas blev det ju och att kunna sitta ner några sekunder då jag hjälpte barnen. Fast han är så otroligt lättlärd och förstår väldigt fort.

 

Så ja såhär kommer det alltså vara sen när Johan börjar jobba. Fast då kommer jag ju vara helt återställd i såret också.

 

Fingerfärg målning!

Blev lite fingermålning här om dagen för ungarna. Zandor gick verkligen all in! Medans Matteus är lite finare i sitt målande. Matteus fick måla med finger färg för första gången när han var 1,5 så tänkte att Zandor också skulle få prova nr han nu  är i samma ålder. Men han var helt tvärtom! Matteu var redan då mycket försiktig och tyckte inte alls om att kladda. Men Zandor ja han klappade sig på magen med händerna som var fulla med färg! Ganska kul med en sån unge ändå, för det blir underbart fina och naturliga bilder :)

 

 

Tänk på att alla barn är olika!

Alltså Ozzy är ju bara så underbart go! Sover, äter, bajsar och är bara så nöjd med livet. Jag vet att många som får sitt första barn gråter floder över hur deras barn är. Att det bara skriker, att man känner sig nästan värdelös för att barnet inte går att trösta. Man vill ju vara den trygga famnen som får barnet att känna sig lugn och trygg. 

 

Men några saker att tänka på när det kommer till småbarn är att först av allt så är ju alla barn så otroligt olika! Även som nyfödda. Matteus var lugn och jätte snäll nästan hela tiden. Lite små gnällig på nätterna, men fick han sova nära och på en sov han som en stock.  Sen hel ammades ju han tills han var 2 månader, sen blev det ersättning då han knappt gick upp i vikt. Då blev han lite gnälligare eftersom ersättning kan ge lite förstoppade effekt. Därför super viktigt att följa dosering!

 

Zandor var en riktig gnäll pelle. Kunde skrika sig igenom nätterna, var tvungen att vaggas för att kunna sova, tog inte napp. Ammade honom i 3 dagar sen på läkarkontrollen tyckte dem att vi skulle börja med lite lite ersättning efter varje amnings stund. Men han verkade ha en kärlek för ersättning så började neka mig. Fast vi körde ersättning i en liten plast kopp. Han var skrikig på nätterna i ungefär 6 månader, sen började det lugna sig.

 

Ozzy sover helt själv, sover 3-5 timmar i sträck på natten. Som sagt han är alltid nöjd och glad nu. Han del ammas ju från början och magen verkar vara perfekt!  Också viktigt att tänka på, läste faktiskt nyligen att det är ungefär lika många bröstbarn och ersättnings barn som får kolik. Så att ersättning skulle ge ett krångligare barn är bara bulle. Men såklart ger bröstmjölk en lite mer laxerande effekt och dessutom finns det ett lugnade hormon i det som gör att dem sover bättre. Ja det finns för och nackdelar med både ersättning och amning. Men det tänker jag inte skriva om nu, eller jag vill att mammor ska få avgöra detta helt själv och inte påverka någon i sitt val av föda till sitt barn.

 

Min förlossning 16 januari 2017

Ska passa på att skriva lite om förlossningen. 

 

Men det började på morgonen den 16:e januari. Vi åkte iväg kl 8:30 till Akademiska i Uppsala för vårat snitt. Jag var sjukt nervös! Men sen kändes det lite jobbigt när man var tvungen att lämna pojkarna.  Men resan ditt gick bra och väl framme vid sjukhuset fick vi sitta och vänta en stund innan vi fick komma in på ett rum för att vänta på att komma in på operation. Fick nål i armen, med Zandor fick jag i handen. Vet inte vilket som känns bäst egentligen. Sedan fick jag lite dropp och när det bara var 50 minuter kvar till snittet så fick jag antibiotika.

 

Men vet ni vad detta snille hade glömt? Att ladda batteriet i kameran!! Så blev inte jätte mycket bilder. (Men det gjorde inte så mycket för inne i operations salen sa dem att vi fick fota, men ingen av personalen fick vara med på bild. Vilket var ganska svårt eftersom det var folk överallt. Med Zandor fick vi fota och filma hur mycket vi ville. Så där blev jag lite besviken faktiskt.) Sedan fick jag gå in till operations salen. Där satte dem ekg. syrgas i nästan och en fin mössa på! Det jag tyckte var mest jobbigast var ju ryggbedövningen och ja precis som med Zandor tog det säkert 5-7 stick innan den satt. Grymt obehagligt! Kändes nästan värre denna gång. Jag måste vara jätte dålig på att kuta med ryggen.

När den var satt så fick jag lägga mig ner och vänta tills bedövningen satt sig ordentligt. Fick på mig en blodtrycksmätare, en till nål i andra armen och ja det var väl allt? när bedövningen satt sig satte dem kateter.  Jag var super nojig över att jag skulle känna när dem började snitta, men läkaren frågade om jag kände när hon nöp mig och sa att jag skulle nog smälla till henne om jag känt det haha.

 

Så började dem operationen. Johan satt vid mitt huvud hela tiden och han var ju den som skulle prata med mig och hålla mig lugn. Men att bara börja prata sådär och komma på något är ju fan omöjligt. Så vi fick små prata lite, medans jag kände att jag ville prata om något hela tiden. En av personalen kom och pratade lite, men inte alls lika mycket som dem gjorde under Zandors snitt så där blev jag också lite besviken.  Tog lite längre tid denna gång eftersom jag redan blivit snittad en gång tidigare och det är lite svårare att ta sig igenom ärrvävnaden. 

 

Men det gick rätt så fort ändå och rätt som det var så var han ute! Och vad han skrek när han kom ut!. Fick honom hos mig direkt en stund. Men kunde inte hålla honom, bara klappa honom lite på huvudet. Åter igen en sak som var annorlunda med denna förlossning. Med Zandor gick dem ut direkt och sen låg han hos mig tills dem sytt klart. Men nu fick jag se honom, sedan gick dem ut och sen satt Johan och höll honom. Inte för att det är något fel med det heller haha. Men ändå. När jag var ihop syd fick vi åka iväg till ett uppvakningsrum tillsammans alla 3. Vilket jag inte fick med Zandor, då låg jag själv. Men precis som med Zandor började jag må illa och blev jätte yr! Så jag var nog inte så rolig att umgås med dem första timmarna. När bedövningen började släppa och jag fick mina ben tillbaka fick vi komma upp till BB. Där låg jag och mådde pyton! Försökte dricka men spydde bara upp allt. Men efter kanske  2-3 timmar började jag kunna dricka och äta lite. Tror det beror mycket på att man varit fastade också, jag blir så illamående då. Men efter det har jag mått super bra!  Snitt är fan det bästa sättet att föda barn, i alla fall för mig. 

 

 

Julbilden är tagen!

Nu har vi fixat med årets julbild och även skickat efter julkort som ska komma nästa vecka. Blev faktiskt väldigt nöjd med den och hittade en jätte bra bild på sidan jag beställde ifrån att sätta ihop den med.  Så nu hoppas jag att jag blir lika nöjd när jag får dem också. Men så här blev årets bild.